SloveniŽ voor beginners

SloveniŽ | steden & dorpen | bezienswaardigheden | actief | vakantie | vervoer | reisinformatie | weer & klimaat | links

Actief in SloveniŽ

Wie op zoek is naar actieve vakantie heeft keus te over als de keuze op SloveniŽ valt. Het Sloveense landschap leent zich perfect voor allerlei verschillende sporten en activiteiten. Door de Julische Alpen kun je prachtige lange wandel- en fietstochten maken, maar ook voor kortere tochten kun je er goed terecht. Tijdens de wintermaanden is SloveniŽ een steeds populairder wordend wintersportland. Op de vele meren en rivieren die in het land te vinden zijn kun je perfect kajakken, raften of kanoŽn. Kortom, SloveniŽ heeft alle ingrediŽnten voor een geslaagde actieve vakantie.
Zorg er natuurlijk wel altijd voor dat je de benodigde veiligheidsmaatregelen neemt en je op langere tochten voldoende eten en drinken meebrengt.

SloveniŽ bezienswaardigheden

SloveniŽ is een land dat veel te bieden heeft op het gebied van cultuur, historie, natuur en mooie plekjes.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft een top tien voor SloveniŽ samengesteld:
SloveniŽ bezienswaardigheden top 10

Fietsen

Het bergachtige karakter van SloveniŽ leent zich perfect voor korte of lange fietstochten. Je komt in SloveniŽ een afwisselend aanbod aan verschillende fietspaden tegen. Van strak geasfalteerde paden tot onverharde bospaden die zo goed als onbegaanbaar zijn. Je moet hierbij echter wel opletten want op een hoop boswegen is het niet toegestaan om te fietsen. Deze paden zijn vaak privť-eigendom. Deze bospaden zijn vaak te herkennen aan een bordje Ďverboden toegangí. Uitzondering hierop zijn de bospaden in het ĎTriglav Nationaal parkí die wel allemaal opengesteld zijn voor fietsers. De Julische Alpen en de andere heuvelachtige delen van SloveniŽ vormen het gebied dat het meest geliefd is bij wielrenners en mountainbikers. De vele beklimmingen die je in dit gebergte tegenkomt zijn voor de meeste fietsers onbekende namen, maar dit maakt ze niet minder steil of moeilijk.

De dalen en het kustgedeelte zijn eerder het terrein van de toerfietser. De glooiende heuvels en de paden langs de rivieren lenen zich perfect voor korte of lange fietstrips. De populariteit van SloveniŽ als fietsbestemming is de laatste jaren sterk gegroeid. Dit met name omdat de Sloveense overheid behoorlijk wat heeft geÔnvesteerd in goede fietspaden en het aanleggen van verschillende routes.
Het is in SloveniŽ verplicht voor kinderen jonger dan 14 jaar om een fietshelm te dragen. Als je gaat mountainbiken of wielrennen raden we je aan om altijd een helm te dragen.

Downhillen

Een aantal bergen die in de wintermaanden dienstdoen voor de wintersport zijn in de zomermaanden downhill-parcours te vinden. Deze parcours zijn niet geschikt voor ongetrainde fietsers, maar met een beetje training kun je al deze pittige afdalingen maken. Gelukkig heb je onderweg altijd de keus tussen een makkelijke en een moeilijke variant. De populairste downhill-parcours zijn te vinden bij VŲgel en Kranjska Gora. Als je wilt gaan downhillen in SloveniŽ, zorg dan altijd voor de benodigde bescherming en een fiets die hiervoor geschikt is. Deze zijn in de buurt van de meeste parcours ook te huur.

Wandelen

SloveniŽ is een uitstekend land voor een wandelvakantie. Of het nu voor korte wandelingen is over gebaande paden of voor meerdaagse tochten door de ongerepte Julische Alpen, er zijn meer dan genoeg mogelijkheden. Tijdens de langere wandelingen door SloveniŽ kom je langs bospaden en verlaten weggetjes terwijl je onderweg geniet van de prachtige vergezichten en de schitterende natuur. Een van de populairste wandelgebieden in SloveniŽ is het Ďnationaal park Triglaví. Deze meerdaagse route staat bekend als de mooiste in de Alpen. De route neemt je mee over en door de Julische Alpen terwijl je onderweg getrakteerd wordt op een prachtig uitzicht op het dal van de Zeven Meren.

Deze dagenlange wandelingen zijn natuurlijk niet voor iedere wandelaar weggelegd. Gelukkig zijn er voor de iets minder geoefende wandelaar ook tal van schitterende wandelingen in SloveniŽ te vinden. Een mooie maar drukke wandeling is die langs de Vintgarkloof. Tijdens deze wandeling volg je de Radavka-rivier voor enkele kilometers. De route neemt je mee over hangende bruggen en smalle wandelpaden die langs de kloof zijn aangelegd. Op het einde van de route word je getrakteerd op een uitzicht op de Sum-waterval.

Als je gaat wandelen in SloveniŽ zorg er dan altijd voor dat je goed schoeisel hebt en dat je voldoende eten en drinken meeneemt voor onderweg.

Canyoning

Als je op zoek bent naar een spannende en uitdagende activiteit in SloveniŽ dan is canyoning een hele toffe optie. Je maakt onder begeleiding van een ervaren gids een wandeling door een kloof die onder de eeuwenlange invloed van het constant stromende water is uitgesleten. Onderweg moet je allerlei obstakels overwinnen. Zo moet je soms van metershoge watervallen afspringen, abseilen, tokkelen en jezelf stukken met de rivier mee laten glijden. Al met al een hele tocht door het ijskoude water.
Voordat de tocht begint word je afgezet in de buurt van de kloof waarna je nog een tijdje moet lopen voordat je bij het begin van de kloof bent. Aan het einde van de kloof stond het busje weer op ons te wachten. Wijzelf hebben een afdaling gemaakt door de Jerecica kloof met sports4fun. De tocht nam alles bij elkaar ongeveer 3,5 uur in beslag. De meeste bedrijven die deze tochten aanbieden zorgen zelf voor de nodige veiligheidsmaterialen zoals zwemvesten, wetsuits en helmen. Je moet zelf in het bezit zijn van een zwemdiploma en geen fysieke beperkingen hebben.

Wintersport

SloveniŽ is een steeds populairder wordend wintersportland. De bergen in SloveniŽ zijn gemiddeld iets lager dan de meeste wintersportgebieden, maar de sneeuwzekerheid is er hoog. Er zijn ongeveer negen verschillende skigebieden in SloveniŽ te vinden die allemaal redelijk dicht bij elkaar liggen. De vier bekendste skigebieden in SloveniŽ zijn Vogel, Kranjska Gora, Kravavec en Kobla. Het grootste en bekendste skigebied is Kranjska Gora op de voet gevolgd door Vogel. In het gebied Vogel is ongeveer 22 kilometer aan pistes te vinden die met elkaar verbonden worden door 9 skiliften. In Kranjska Gora is ongeveer 30 kilometer aan piste te vinden die met 19 liften met elkaar verbonden zijn. Ook voor langlaufers is dit een geliefd gebied. De twee andere grootste gebieden Kravavec en Kobla hebben elk ongeveer 23 kilometer aan piste.

Watersporten

Ondanks het feit dat SloveniŽ over slechts een kleine kustlijn beschikt, zijn er toch behoorlijk wat mogelijkheden tot watersport. Voor veel watersportliefhebbers is de baai van Piran het begin of het eindpunt voor een zeiltocht over de Adriatische Zee. Er zijn in SloveniŽ moderne jachthavens te vinden in de plaatsen Koper, Piran en Portoroz.
Op de meeste meren in SloveniŽ is het niet toegestaan om met gemotoriseerde boten te varen. De uitzondering hierop is het meer van Ptuj in de buurt van Portoroz waar het mogelijk is om te waterskiŽn.
Op de andere meren in SloveniŽ zoals het Meer van Bled en het Meer van Bohinj kun je wel ĎStand Up Peddlingí doen, waterfietsen en met een kano varen.

Raften en kajakken

De rivieren de Soca en de Korintnica zijn verreweg de populairste rivieren in SloveniŽ om te raften of te kajakken. De beide rivieren zijn geschikt voor ervaren en gevorderde kajakkers en zijn niet geschikt voor starters. Raften kan wel, maar dan wel altijd onder begeleiding van een ervaren gids of begeleider. Er zijn in SloveniŽ wel een aantal rivieren te vinden die veel rustiger zijn en waar je wel als beginners kunt kajakken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Sava Bohinjka die naar het Meer van Bohinj stroomt.
Als je gaat kajakken of raften in SloveniŽ, zorg dan wel altijd voor de nodige veiligheidsmaatregelen. Draag altijd een helm en een reddingsvest en zorg ervoor dat je iemand bij je hebt die de weg weet zodat je niet voor onverwachte verassingen komt te staan.

Vissen

De rivieren en meren van SloveniŽ zijn een geliefde plaats voor vissers en met name voor vliegvissers. Er wordt hoofdzakelijk gevist op forellen en vlagzalmen die in grote getallen voorkomen in SloveniŽ. Het is bij het vliegvissen niet toegestaan om vanaf bruggen of boten te vissen er is een vangstlimiet. Verder ben je verplicht om een visvergunning in je bezit te hebben. Deze zijn te koop bij de meeste VVV-kantoren, tankstations en hotels..

Meer info over SloveniŽ

De volgende sites bieden goede tips en informatie over SloveniŽ:
bijzondere plaatsen in SloveniŽ

de mooiste dorpjes van SloveniŽ

steden in SloveniŽ
SloveniŽ in 24 foto's
SloveniŽ informatie
SloveniŽ weer & klimaat

© alle rechten voorbehouden - Mediajam i.s.m. Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy