SloveniŽ voor beginners

SloveniŽ | steden & dorpen | bezienswaardigheden | actief | vakantie | vervoer | reisinformatie | weer & klimaat | links

SloveniŽ reisinformatie

Voordat je een bezoek brengt aan SloveniŽ is het handig om al het ťťn en ander over dit prachtige land op te zoeken zodat je van te voren goed kunt bepalen welke delen van SloveniŽ je perse wel en welke perse niet wilt bezoeken. SloveniŽ is namelijk een behoorlijk groot land met veel verschillende delen en steden. Ieder deel en iedere stad van SloveniŽ heeft zijn eigen specifieke kenmerken.
SloveniŽ is te groot om in slechts een paar weken in zijn geheel te bezoeken wil je het hele land ontdekken dan zal je er minimaal een maand voor moeten uittrekken. Om de bekende en grootste bezienswaardigheden van het land te bezoeken heb je aan ongeveer twee weken genoeg.

SloveniŽ bezienswaardigheden

SloveniŽ is een land dat veel te bieden heeft op het gebied van cultuur, historie, natuur en mooie plekjes.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft een top tien voor SloveniŽ samengesteld:
SloveniŽ bezienswaardigheden top 10

Douane en documenten

SloveniŽ behoort net als Nederland tot de Schengenlanden. Het Schengenverdrag houdt in dat inwoners van alle Schengenlanden vrij mogen reizen binnen de verschillende Schengenlanden. Men dient echter wel in het bezit te zijn van een geldig paspoort of een identiteitskaart. Dit geldt sinds enkele jaren ook voor kinderen. Deze moeten in het bezit zijn van een eigen identiteitsbewijs . Bezoekers die niet uit een Schengenland komen kunnen een visum voor maximaal drie maanden aanvragen.

Elektriciteit

SloveniŽ heeft 220 Volt, frequentie 50 Hz en dezelfde stekkers als in Nederland. Alle opladers en apparaten uit Nederland kunnen er zonder problemen gebruikt worden.

Drinkwater

Het kraanwater is op de meeste plaatsen in SloveniŽ goed drinkbaar. Er zit zo goed als geen bijsmaak aan en kan zonder problemen gedronken worden.

Drugs

Het invoeren, bezitten en gebruiken van alle soorten drugs is verboden in KroatiŽ. Het overtreden van deze regels kan leiden tot hoge boetes en gevangenisstraffen. De handhaving van deze regels verschilt echter wel sterk per stad en regio.

Feestdagen

Er zijn in SloveniŽ gedurende het jaar behoorlijk wat feestdagen. Veel van deze dagen hebben een religieuze oorsprong of hebben te maken met het verleden van SloveniŽ. Op deze dagen zullen de meeste winkels en openbare instantie gesloten zijn. Restaurants en cafťs zullen op deze dagen wel geopend zijn. Dit zijn de nationale feestdagen in SloveniŽ die jaarlijks op dezelfde dag gehouden worden:

1 en 2 januari Ė Nieuwjaarsdag
8 februari Ė Dag van de Sloveens cultuur
27 april Ė Dag van het verzet
1 en 2 mei Ė Dag van de arbeid
25 juni Ė Onafhankelijkheidsdag
15 augustus Ė Maria Hemelvaartsdag
31 oktober- - Reformatie dag
1 november - Allerheiligen
26 en 26 december Ė Kerstmis

Variabele feestdagen:
Pasen en Witte zondag

Geld

Net als in Nederland betaal je in SloveniŽ met de Euro. In de grotere steden en plaatsen in SloveniŽ zijn er over het algemeen genoeg pinautomaten en banken te vinden waar je gewoon met je Nederlandse bankpas geld uit de muur kan trekken. In de kleinere dorpjes is net als in Nederland het aanbod schaars. Bij de meeste winkels en restaurants kun je gewoon met je Nederlandse pinpas betalen. Ook worden de gangbare creditcards geaccepteerd. In de kleinere winkels, cafťs en op de markt is dit vaak niet het geval. Zorg er daarom voor dat je altijd genoeg contanten op zak heb.

Openingstijden

De winkels, supermarkten, postkantoren, banken en musea zijn gewoonlijk geopend van 08:00 tot 19:00 en op zaterdag van 08:00 tot 13:00. De zondag is normaal gesproken de vaste sluitingsdag. Alle musea hebben de maandag als vaste sluitingsdag.

Gezondheid

Je hebt geen speciale vaccinaties of inentingen nodig voor je op vakantie gaat naar SloveniŽ. Mocht er onverhoopt iets gebeuren tijdens je vakantie in SloveniŽ en je moet een ziekenhuis of huisarts bezoeken, neem dan altijd je paspoort en je verzekeringspapieren mee. Aangezien SloveniŽ onderdeel is van de Europese Unie worden alle kosten door je verzekering vergoed.

Telefoon en internet

Het bereik is op veel plaatsen in SloveniŽ goed tot uitstekend. Alleen in de meer afgelegen gebieden en op sommige bergen is het bereik wat minder. Op veel plaatsen wordt er tegenwoordig gratis wifi aangeboden. Vaak is deze onversleuteld en dus niet heel veilig om te gebruiken. Is deze wel versleuteld, dan is het wachtwoord vaak te vinden op de menukaart of kan de ober uitkomst bieden.
De kosten voor het bellen van en naar SloveniŽ kunnen per provider sterk verschillen. Zoek dit voor je vertrekt goed uit zodat je nooit voor onverwachte verassingen komt te staan. Ook de roamingkosten verschillen sterk per provider en abonnement.

Taal

De officiŽle en meest gesproken taal van SloveniŽ is het Sloveens. Het Sloveens behoort tot de Slavische talen waartoe ook het Kroatisch, Bosnisch, Servisch, Macedonisch en Bulgaars toebehoren. Al deze talen hebben behoorlijk wat gemeen en verschillen alleen op details van elkaar. Naast het Sloveens wordt door een groot deel van de bevolking Engels gesproken. Met name de mensen die in de toeristische sector werkzaam zijn spreken goed tot zeer goed Engels.

Tijdsverschil

SloveniŽ ligt in dezelfde tijdszone als Nederland. Er is dus geen tijdsverschil tussen deze twee landen. Ook de zomer- en wintertijd lopen gelijk met elkaar.

Alarmnummer

Het alarmnummer in SloveniŽ is net als in het overgrote deel van Europa 112.

Fooi

Het is vrij gebruikelijk om fooi te geven, normaal gesproken bedraagt deze tussen de vijf en tien procent van de rekening. Dit natuurlijk afhankelijk van de kwaliteit van het eten en hoe vriendelijk de ober was.

Veiligheid

SloveniŽ staat bekend als een zeer veilig land waar geen bijzondere veiligheidswaarschuwingen voor gelden. Er zijn in SloveniŽ geen gebieden of plaatsen die gezien worden als onveilig. Wel moet je in de grotere plaatsen en bij de populaire toeristische attracties waakzaam zijn op zakkenrollers en gauwdieven. Er is in SloveniŽ maar weinig criminaliteit, maar je moet wel op je hoede zijn.

Meer info over SloveniŽ

De volgende sites bieden goede tips en informatie over SloveniŽ:
bijzondere plaatsen in SloveniŽ

de mooiste dorpjes van SloveniŽ

steden in SloveniŽ
SloveniŽ in 24 foto's
SloveniŽ informatie
SloveniŽ weer & klimaat

© alle rechten voorbehouden - Mediajam i.s.m. Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy