SloveniŽ voor beginners

SloveniŽ | steden & dorpen | bezienswaardigheden | actief | vakantie | vervoer | reisinformatie | weer & klimaat | links

Vakantie in SloveniŽ

SloveniŽ is een steeds populairder wordende vakantiebestemming, maar wordt nog steeds niet overspoeld door de toeristen. Toch weten de toeristen die eens op zoek zijn naar iets anders het land al jaren te vinden. Anders dan veel andere landen zijn de binnenlanden van SloveniŽ populairder dan de kuststreek. Dit heeft natuurlijk alles te maken met de prachtige natuur van het land. Het merendeel van de toeristen die naar SloveniŽ op vakantie gaan komen naar het land toe voor een actieve vakantie. Je kunt er namelijk prachtige lange wandelingen en fietstochten maken. De laatste jaren is de Hoofdstad Ljubljana een steeds populairdere stad aan het worden voor een korte stedentrip. Kom je naar het land toe om te relaxen, dan kun je het beste een plekje opzoeken ergens aan de kust.

SloveniŽ bezienswaardigheden

SloveniŽ is een land dat veel te bieden heeft op het gebied van cultuur, historie, natuur en mooie plekjes.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft een top tien voor SloveniŽ samengesteld:
SloveniŽ bezienswaardigheden top 10

Eten en drinken

De Sloveense keuken wordt gedomineerd door vlees. Er wordt veel lams-, varkens- en rundvlees gegeten in het land. Volgens veel Slovenen is een maaltijd dan ook niet compleet zonder dat er vlees op tafel is gekomen. Dit is dan ook te merken aan de menuís in de verschillende restaurants. Want ondanks het feit dat een deel van het land aan de Adriatische Zee grenst en dat er meerdere grote meren te vinden zijn in het land wordt er maar weinig vis gegeten. Een gerecht dat je in zo goed als alle restaurants in SloveniŽ tegenkomt is de ĎPrsut mesoí, dungesneden gedroogde ham. Verder kom je veel stoofpotten en gegrild vlees tegen, simpel meer heerlijk eten.

De maaltijd wordt traditioneel afgesloten met een glaasje Ďeau de vieí. Deze sterke drank wordt in de meeste gevallen gestookt van pruimen of ander fruit. Veel restaurants en bars stoken hun eigen variant. De kwaliteit en smaak verschilt dan ook per plaats.
Iets wat wel altijd van een goede kwaliteit is, is de Sloveense wijn. Er wordt al sinds de tijd van de Romeinen wijn geproduceerd in het land. De meeste Sloveense wijnproducenten zijn kleinschalige bedrijfjes met liefde voor hun product. De meeste wijngebieden zijn te vinden in het oostelijke deel van het land, maar er zijn er ook een paar in het zuidwestelijke deel.

Overnachten

Wie op vakantie gaat naar SloveniŽ heeft behoorlijk wat mogelijkheden tot overnachten. Natuurlijk zijn er verdeeld door het land behoorlijk wat campings te vinden, maar ook het aanbod aan hotels, b&bís en vakantiehuizen is er enorm groot. Voor ieder budget en iedere soort vakantieganger zijn er geschikte accommodaties te vinden. Er zijn bijna geen ressorts te vinden in het land. Hiervoor is het toerisme nog iets te kleinschalig. De mooiste en meest gewilde hotels kom je tegen in de buurt van de populaire bezienswaardigheden en in steden zoals Ljubljana en Koper.
Wil je liever in een vakantiehuisje verblijven dan zijn er op het internet behoorlijk aanbieders te vinden. Let er dan altijd goed op waar het huisje staat en of er winkels en andere faciliteiten in de directe omgeving te vinden zijn.

Vergelijk de prijzen van de verschillende hotels en appartementen in SloveniŽ op Trivago.nl. Zo weet je zeker dat je de laagste prijs betaalt.

Campings

Er zijn verdeeld over SloveniŽ behoorlijk wat verschillende campings te vinden. De meeste vind je in het natuurgebied rondom het Meer van Bled en het Meer van Bohinj. De aard van de campings verschilt behoorlijk, want op sommige campings worden er keurige rijtjes gevormd terwijl je op een andere camping te horen krijgt; zoek maar een vrije plaats op. Dit wordt dan vervolgens weer erg ruim genomen. Zo werden wij op een ochtend wakker met een trekkerstentje onder onze waslijn.
Er zijn langs de kustlijn van SloveniŽ ook enkele campings te vinden. Dit zijn in bijna alle gevallen grote campings met entertainment en veel faciliteiten. Hier is jammer genoeg ook de prijs naar. Een bijzonder vermelding verdient camping ĎTerme 3000í. Bij deze camping is een groot waterpark met 22 zwembaden en verschillende glijbanen. Het behoort tot de grootste waterparken van Europa. Bij de camping is ook een groot wellnesscomplex te vinden.

Zon-, zee- en strandvakantie

Er zijn maar enkele plaatsen waar je terecht kan voor een zon-, zee- en strandvakantie in SloveniŽ. Het land beschikt namelijk over een kleine kustlijn en van deze kustlijn wordt nog een groot deel ingenomen door de haven van Koper. Ten westen van Koper in de directe omgeving van het plaatsje Ankaran zijn er enkele campings te vinden waar je terecht kan voor een strandvakantie. Het jammere hiervan is dat je uitkijkt op de haven van Koper. Leuker is het om in de buurt van Izola, Piran of Portoroz een plaatsje aan de kust van SloveniŽ te zoeken. Echte zandstranden hoef je er niet te verwachten, maar je kunt er wel heerlijk in de Adriatische zee zwemmen.
Er zijn ook enkele plaatsen in SloveniŽ te vinden die zich uitstekend laten lenen voor een zon, zee- en meervakantie. De plaatsen rondom het Meer van Bled en het Meer van Bohinj zijn hier erg geschikt voor. Er zijn in de buurt van deze meren behoorlijk wat campings, hotels en b&bís te vinden.

Uitgaan

De allerbeste en leukste plaats om uit te gaan in SloveniŽ is de hoofdstad Ljubljana. Deze verassend hippe stad heeft een bruisend nachtleven met tientallen cafťs, bars en discotheken. De meeste cafťs zijn te vinden aan de rivier Ljubljanica. De straten langs deze rivier zijn in de zomermaanden gevuld met terrassen waar je heerlijk kunt genieten van al het goede wat het land te beiden heeft. Ook de wat meer toeristische gebieden staan bekend om hun uitgaansleven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de plaats Bled waar je in de zomermaanden uitstekend kunt stappen. Verwacht er alleen geen super discotheken.
In de kustregio, en dan met name in plaatsen als Koper en Piran, kun je in de zomerperiode redelijk goed uitgaan. Er zijn in de plaatsen leuke bars en cafťs te vinden. Het uitgaansleven vindt er vanwege warmte hoofdzakelijk plaats op straat.

Meer info over SloveniŽ

De volgende sites bieden goede tips en informatie over SloveniŽ:
bijzondere plaatsen in SloveniŽ

de mooiste dorpjes van SloveniŽ

steden in SloveniŽ
SloveniŽ in 24 foto's
SloveniŽ informatie
SloveniŽ weer & klimaat

© alle rechten voorbehouden - Mediajam i.s.m. Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy