SloveniŽ voor beginners

SloveniŽ | steden & dorpen | bezienswaardigheden | actief | vakantie | vervoer | reisinformatie | weer & klimaat | links

Reizen naar SloveniŽ

Er zijn verschillende manieren om naar SloveniŽ te reizen. Het merendeel van de toeristen die naar SloveniŽ op vakantie gaan komen met de auto. Een autorit vanuit Nederland naar het hart van SloveniŽ zal ongeveer 12 tot dertien uur in beslag nemen. Wil je doorrijden naar de kust, dan moet je daar nog enkele uren bijtellen. Een andere handige manier om naar SloveniŽ te reizen is met het vliegtuig. In slechts anderhalf uur sta je op de luchthaven van Ljubljana. Op de andere vliegvelden in SloveniŽ worden vanuit Nederland geen rechtstreekse vluchten uitgevoerd. Andere manieren om naar SloveniŽ te reizen zijn met de bus of de trein. Je moet er dan wel rekening mee houden dat je reistijd aanzienlijk verlengt zal worden.

SloveniŽ bezienswaardigheden

SloveniŽ is een land dat veel te bieden heeft op het gebied van cultuur, historie, natuur en mooie plekjes.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft een top tien voor SloveniŽ samengesteld:
SloveniŽ bezienswaardigheden top 10

Met het vliegtuig

De snelste manier om van Nederland naar SloveniŽ te reizen is met het vliegtuig. Een reis van Schiphol naar de internationale luchthaven van Ljubljana zal ongeveer 1,5 uur in beslag nemen. Er worden het gehele jaar meerdere vluchten per week tussen de twee steden uitgevoerd. Luchthaven ĎJoěe Pučnik Ljubljanaí is de grootste en belangrijkste luchthaven van SloveniŽ. Andere luchthavens in SloveniŽ zijn te vinden in de buurt van Maribor en Portoroz. Het is niet mogelijk om naar ťťn van deze twee vliegvelden rechtstreeks te vliegen vanuit Nederland.
Adria Airways is de nationale luchtvaartmaatschappij van SloveniŽ. Zo goed als alle vluchten tussen SloveniŽ en Nederland zullen uitgevoerd worden met deze maatschappij. Andere manieren om SloveniŽ vanuit de lucht te bereiken is om gebruik te maken van ťťn van de vliegvelden in de directe omgeving van het land. Denk hierbij aan Zadar in KroatiŽ, Graz in Oostenrijk en Trestino in ItaliŽ.

Autorijden in SloveniŽ

Om in SloveniŽ op de snelweg te mogen rijden moet je in het bezit zijn van een tolvignet. Je kunt deze vignetten kopen voor een week, een maand en een jaar. Dit vignet is te koop bij benzinestations, tolstation, supermarkten en kiosken in SloveniŽ. Ook bij de tankstations in de buurt van de Sloveense grens zijn de vignetten te koop. De snelwegen in SloveniŽ zijn keurig onderhouden wegen. Dit geldt niet voor de alle kleinere wegen in het land. Op veel plaatsen zijn ook deze wegen perfect onderhouden, maar op sommige plaatsen kunnen de wegen in een erg slechte staat zijn. Wees hier dan ook op voorbereid en rij voorzichtig. Als je met je eigen auto naar SloveniŽ gaat dan ben je verplicht om voor iedere inzittende een veiligheidsvest te hebben. Verder is het verplicht om een veiligheidsdriehoek in de auto te hebben. In de wintermaanden ben je verplicht om met winterbanden te rijden als er sprake is van winterweer.

Huurauto

Als je met het vliegtuig of trein naar SloveniŽ reist dan is het erg handig om een huurauto ter beschikking te hebben. Op Meerdere plaatsen in de grotere steden van SloveniŽ en in de buurt van de vliegvelden zijn er verhuurmaatschappijen te vinden.

Parkeren

In de grotere steden, de meer toeristische plaatsen en in de buurt van populaire bezienswaardigheden moet je in zo goed als alle gevallen betalen om je auto te parkeren. Let hier wel goed bij op, want de parkeerkosten verschillen erg van plaats tot plaats. Zo kan het voorkomen dat je in een dorpje twee euro per uur betaalt en in Ljubljana slechts vijf euro voor een hele dag. Als je moet betalen voor het parkeren dan staat dit altijd duidelijk aangegeven.

Trein

Het is erg goed te doen om met de trein naar SloveniŽ te reizen. Vanuit Utrecht ben je ongeveer in 16 uur in de hoofdstad Ljubljana. Je moet hiervoor slechts tweemaal overstappen. Eenmaal in Duisburg en eenmaal in Klagenfurt. De prijs van een treinkaartje is vaak hoger als die van een vliegticket. Binnen SloveniŽ is de trein een erg handig maar langzaam vervoersmiddel. Door het heuvelachtige karakter van het land ben je met de trein in veel gevallen langer onderweg als met de bus of auto.

Bus

Het is mogelijk om met een georganiseerde busreis naar SloveniŽ te reizen. In de zomermaanden rijden er wekelijks pendelbussen tussen Nederland en SloveniŽ. In SloveniŽ is het busvervoer bijzonder goed geregeld. Zo goed als alle dorpen en steden in het land zijn via verschillende lijndiensten met elkaar verbonden. Het busvervoer is daarnaast erg goedkoop. In de winterperiode is er zelf een busdienst die vanuit Ljubljana naar de verschillende skigebieden in SloveniŽ rijdt.

Met de boot

Ondanks het feit dat SloveniŽ maar over een kleine kustlijn beschikt is het toch mogelijk om met de boot naar het land te reizen. Dit is mogelijk met een Catamaran vanuit VenetiŽ en met een ferry vanuit TriŽst, Porec en Rovinj.
Wil je zelf met de motor- of zeilboot naar SloveniŽ varen, dan moet je aanleggen in de haven van Koper, Piran of Izola en de juiste papieren kunnen overhandigen.

Meer info over SloveniŽ

De volgende sites bieden goede tips en informatie over SloveniŽ:
bijzondere plaatsen in SloveniŽ

de mooiste dorpjes van SloveniŽ

steden in SloveniŽ
SloveniŽ in 24 foto's
SloveniŽ informatie
SloveniŽ weer & klimaat

© alle rechten voorbehouden - Mediajam i.s.m. Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy