SloveniŽ voor beginners

SloveniŽ | steden & dorpen | bezienswaardigheden | actief | vakantie | vervoer | reisinformatie | weer & klimaat | links

SloveniŽ weer & klimaat

Het uitstekende klimaat van SloveniŽ is voor veel mensen de reden om een bezoek te brengen aan dit prachtige land. Het mediterrane klimaat en het maritieme klimaat in het land zorgen ervoor dat het zo goed als een heel jaar lang aangenaam is om in SloveniŽ op vakantie te gaan. Het landklimaat zorgt er op zijn beurt weer voor dat SloveniŽ over uitstekende skigebieden beschikt.
Door de verschillende soorten klimaat in SloveniŽ is het weer in het land net zo veranderlijk als het landschap. Zo kan het voorkomen dat aan de kust de zon uitbundig schijnt terwijl in de binnenlanden stevige buien voorkomen.

SloveniŽ bezienswaardigheden

SloveniŽ is een land dat veel te bieden heeft op het gebied van cultuur, historie, natuur en mooie plekjes.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft een top tien voor SloveniŽ samengesteld:
SloveniŽ bezienswaardigheden top 10

Klimaat van SloveniŽ

Er komen in SloveniŽ drie soorten klimaat voor. Het deel van SloveniŽ dat aan de Adriatische kust grenst heeft een gematigd mediterraan klimaat. Het klimaat in dit deel van SloveniŽ wordt bepaald door de Adriatische Zee. Deze invloed zorgt ervoor dat er maar weinig weersextremen voorkomen en dat de temperaturen er het gehele jaar erg aangenaam zijn.
De delen die wat verder landinwaarts liggen hebben een gematigd maritiem klimaat waarbij de gemiddelde temperaturen duidelijker afwijken dan bij het mediterrane klimaat. De gemiddelde dagtemperatuur ligt er het gehele jaar enkele graden lager en de kans op winterweer is er groter.
De hogergelegen delen van SloveniŽ, vanaf ongeveer 1.800 meter, hebben een gematigd landklimaat met dagtemperaturen die per jaar behoorlijk uit elkaar kunnen liggen en bijzonder koude wintermaanden. Dit zijn ook de plaatsen waar je in de wintermaanden de mogelijkheid hebt tot wintersport.

Zomerzon

Met name het kustgelegen deel van SloveniŽ staat bekend om zijn heerlijke warme zomermaanden. De gemiddelde dagtemperatuur ligt er net enkele graden hoger en de kans op neerslag is er net iets kleiner. Dit maakt de Sloveense kust het beste deel van het land als zomerzonbestemming. Er zijn echter nog veel meer delen in SloveniŽ te vinden die erg populair zijn bij de toeristen. Met name de regio rondom Bled en Bohinj zijn geliefde bestemmingen in de zomermaanden. Tijdens de zomermaanden kan het kwik hier ondanks de inlandse ligging van de plaatsen behoorlijk oplopen. Temperaturen boven de dertig graden Celsius zijn er eerder de regel dan de uitzondering. Op de warmste dagen van het jaar zullen de muren voor de nodige afkoeling zorgen.

Wintersportweer

Tijdens de wintermaanden heb je in SloveniŽ een grote kans dat je kunt wintersporten. De Sloveense Alpen zijn gemiddeld iets lager dan de omliggende skigebieden, maar er is zo goed als iedere winter meer dan genoeg sneeuw in de gebieden te vinden voor een wintersportvakantie. De twee bekendste skigebieden in SloveniŽ zijn Vogel en Kranjska Gora. Omdat de wintersportgebieden van SloveniŽ veel minder hoog liggen kun je vrij gemakkelijk reizen tussen het dal en de wintersportgebieden. Houd natuurlijk wel altijd de actuele weerberichten in de gaten zodat je weet waar de meeste en beste sneeuw in SloveniŽ te vinden is.

Lenteperiode

De lentemaanden zijn voor veel toeristen een geliefde periode om een bezoek te brengen aan SloveniŽ. De gemiddelde dagtemperatuur ligt er dan net iets lager waardoor je zonder gehinderd te worden door de warmte lange fiets- of wandeltochten kunt maken. Gemiddeld genomen zien deze maanden ook iets minder neerslag als de hoogzomermaanden, wat deze periode nog geschikter maakt voor een actieve vakantie in SloveniŽ. De gemiddelde dagtemperatuur ligt er rond de twintig graden Celsius, in de avond en nacht zal het er afkoelen tot net iets onder de tien graden Celsius. De gemiddelde temperatuur zal op de hogergelegen delen van het land enkele graden lager liggen.

Neerslag

Gedurende het jaar valt er behoorlijk wat neerslag in SloveniŽ. Dit verklaart natuurlijk gelijk waarom het land zo groen is. Gemiddeld genomen valt de meeste neerslag in de zomerperiode. Dit gaat alleen niet op voor de plaatsen die in de buurt van de Adriatische kust liggen, hier valt in de herfstperiode de meeste neerslag. Ook de hogergelegen delen van SloveniŽ hebben een andere neerslag curve. Hier valt in de winterperiode de meeste neerslag die normaalgesproken als sneeuw naar beneden zal komen.

Weersextremen

Doordat een groot deel van het land een mediterraan of een maritiem klimaat heeft is de kans op weersextremen in SloveniŽ niet heel erg groot. Wel kunnen er lange periode met neerslag of stevige onweersbuien voorkomen. Deze onweersbuien kunnen met name in het meer bergachtige deel voor behoorlijk wat geweld zorgen.
Op de hogergelegen delen van het land kunnen wel enkele weersextremen voorkomen. Zo kan het kwik er ver onder het vriespunt belanden en kunnen er lange periodes met sneeuwval voorkomen.

Klimaattabel SloveniŽ

Onderstaande klimaattabel geeft de gemiddelde temperaturen, aantal uren zonneschijn, hoeveelheid neerslag, aantal neerslagdagen en zeetemperaturen weer voor de kust van SloveniŽ. Er kunnen binnen KroatiŽ echter duidelijk verschillen bestaan voor de verschillende locaties in SloveniŽ. Voor meer exacte klimaattabellen per bestemming verwijzen we daarom graag naar klimaatinfo SloveniŽ.

 

gemiddelde maximum
temperatuur (įC)

gemiddelde
minimum

temperatuur (įC)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (įC)
januari 2 įC -4 įC 2 uur 12 dagen 68 mm 12  įC
februari 6 įC -2 įC 4 uur 12 dagen 72 mm 11 įC
maart 11 įC 1 įC 5 uur 13 dagen 89 mm 11 įC
april 15 įC 5 įC 6 uur 15 dagen 102 mm 14 įC
mei 20 įC 10 įC 7 uur 16 dagen 108 mm 18 įC
juni 23 įC 12 įC 8 uur 17 dagen 140 mm 22 įC
juli 27 įC 14 įC 9 uur 15 dagen 111 mm 24 įC
augustus 26 įC 13 įC 8 uur 15 dagen 130 mm 25 įC
september 22 įC 11 įC 6 uur 12 dagen 139 mm 23 įC
oktober 16 įC 6 įC 4 uur 12 dagen 149 mm 19 įC
november 8 įC 1 įC 2 uur 13 dagen 125 mm 16 įC
december 3 įC -3 įC 2 uur 12 dagen 104 mm 14 įC
Met dank aan klimaatinfo.nl - dť Nederlandstalige klimaatsite

Beste reisperiode

Er is niet ťťn beste periode aan te duiden dat de beste reisperiode is voor een vakantie in SloveniŽ. Iedere periode van het jaar heeft namelijk zijn eigen voor- en nadelen. Zo is de zomer de beste periode voor een reis naar SloveniŽ als je op zoek bent naar zon-, zee- en strandvakantie. Ben je meer op zoek naar een actievere vakantie dan is de lente de beste periode om een bezoek te brengen aan het land.

Het is natuurlijk logisch dat je in de winter in SloveniŽ moet zijn voor een wintersportvakantie. Zo kan iedere periode van het jaar voor jou de beste periode zijn om een bezoek te brengen aan SloveniŽ.

Meer info over SloveniŽ

De volgende sites bieden goede tips en informatie over SloveniŽ:
bijzondere plaatsen in SloveniŽ

de mooiste dorpjes van SloveniŽ

steden in SloveniŽ
SloveniŽ in 24 foto's
SloveniŽ informatie
SloveniŽ weer & klimaat

© alle rechten voorbehouden - Mediajam i.s.m. Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy